De workshop ‘allemaal gekkies?’ - SOS-Jeugdzorg

Gastblog

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 70 niet laden

De workshop ‘allemaal gekkies?’

nov 18 2016

Inleiding:

Door het hele jaar heen worden er volop symposiums/workshops/bijeenkomsten georganiseerd over jeugdzorg, met name voor jeugdzorgbestuurders, jeugdzorgmedewerkers, politici en beleidsmakers. Buiten het feit dat deze bijeenkomsten veel geld kosten zijn ze vaak niet toegankelijk voor ouders (‘de gekkies’). Naar mijn idee omdat er angst is voor ouders die op internet soms in heftige bewoordingen kunnen reageren op de handelswijze van jeugdzorg, de Raad en de rechtelijke macht (kinderrechters/familierecht). Men vermijd de ouders het liefst in plaats van naar ze te luisteren.

                                                  

De workshop ‘allemaal gekkies?’van donderdag 17 november op het kantoor van JBRA kostte geen €500 en het bracht op een laagdrempelige manier gezinsmanagers, Raadsonderzoekers en medewerkers van het AKJ en ouders samen. De aanmeldingen overstegen onze verwachtingen, deze medewerkers waren niet zo bang voor een ontmoeting met kritische ouders.

 

Donderdag 17 november 2016 – workshop – Allemaal gekkies?

 

Het ijs was snel gesmolten tussen de professionals en de kritische ouders van Jeugdzorg Dark horse en SOS jeugdzorg. 

Er werden twee casussen besproken. Een casus ingebracht door JBRA en een casus ingebracht door de ouders. Er werden groepjes geformeerd van twee ouders en twee jeugdzorgmedewerkers/Raadsmedewerkers/AKJ om de casus te bespreken en op de flip-overs werden de kritische en de positieve punten opgeschreven.

 

Er was wederzijdse openheid en transparantie en het was prettig om te zien en te ervaren dat men samen in gesprek ging. Het was geen moment stil. We kwamen tijd tekort en hadden de hele dag verder kunnen praten met elkaar. Twee uur bleek te kort te zijn.

Uiteindelijk willen we allemaal dat kinderen veilig opgroeien, maar ook valse meldingen en onnodige juridische strijd voorkomen. Daarbij is het belangrijk om naar de ouders te luisteren en je ook te realiseren dat woede vaak onmacht, trek niet meteen je conclusie, rapporteer zorgvuldig (voor ouders is iedere zin van belang), onderscheid meningen en feiten, think out of the box. Voor de aanwezige ouders was het prettig om met jeugdzorgmedewerkers te spreken die wel open stonden voor ouders en hun verhaal. Een moeder zei: “waar was jij al die tijd? Ik had gewild dat jij mijn gezinsvoogd was geweest”.

 

Ik geloof dat we met de workshop ‘Allemaal gekkies’ veel bereikt hebben en zie uit naar een volgende keer. Jij ook?

 

 

 

Ranada van Kralingen (nog lang niet zo gek)

 

(Op 10 november 2015 is er in Amsterdam een initiatief gestart van JBRA waar SOS Jeugdzorg en Jeugdzorg Dark horse bij aanwezig waren. Op die samenkomst is er een bodem gelegd voor meer communicatie tussen een GI en kritische ouderondersteuners.) 

Lees 4117 keer Laatst aangepast op zaterdag, 19 november 2016 22:24
Beoordeel dit item
(1 Stem)